iCloud bubble? Engeland en de rest van Europa krijgt iCloud muziek service pas in 2012?

Het regelen van rechten met de muziek industrie is ingewikkeld en het lijkt er op dat de Engelsen en mogelijk ook andere Europese landen dit jaar nog geen gebruik kunnen maken van iTunes In The Cloud en iTunes Match. Dit heeft een Engelse Buma/Stemra achtige organisatie, the Performing Right Society laten weten.

De organisatie komt op voor de rechten van uitvoerenden, muziek uitgevers en componisten. Volgens de woordvoerder bevinden de onderhandelingen met Apple en de muziek industrie zich in een zeer vroeg begin stadium en gaat het nog heel lang duren voordat er handtekeningen onder documenten gezet worden. Een platenbons van een zeer groot Engelse platenlabel die graag anoniem wil blijven liet aan de The Telegraph weten dat ook hij verwacht dat de iTunes muziek cloud service pas begin 2012 in Engeland van start gaat.

Een overkoepelend orgaan van de platenindustrie in Engeland, Forrester Research verwacht dat de platenmaatschappijen eerst de kat uit de boom kijken in Amerika. Als de verkoop van muziek instort in de VS na de start van de iCloud muziek service gaan ze wellicht helemaal niet meer in zee met Apple.

“the UK arms of all the major record labels are biding their time and waiting to see how the service affects download sales in the US before they sign up to anything.”

In 2003 bij de start van de iTunes Music Store zagen we een vergelijkbaar scenario. Het duurde 8 maanden voordat de iTunes Music Store in de rest van de wereld ook te gebruiken was.