Tweede Nederlandse Apple Store komt in Rijksmonument de Passage in Den Haag

Het gerucht over de komst van de tweede Apple Store in Nederland kreeg gisteren nogal wat kritiek. Die kritiek had vooral met de plaatsnaam te maken. Veel Apple liefhebbers hadden natuurlijk gehoopt dat er ook een Apple tempel in hun woonplaats zou komen maar na Amsterdam ligt Den Haag natuurlijk wel voor de hand. Den Haag is de locatie voor nationale en internationale overheidsinstellingen en is binnen Europa de tweede vestigingsstad van de Verenigde Naties met veel internationale organisaties zoals het OPCW, Internationaal Strafhof, Joegoslavië TribunaalEuropol en het Vredespaleis.

De vermeende locatie van de nieuwe Apple Store ligt in het centrum van Den Haag. De Haagse Passage behoort met de passages van Milaan, Moskou en Brussel tot de mooiste, nog bestaande passages van Europa.

De Passage is een Rijksmonument en een gezichtsbepalend gebouw voor Den Haag en wordt mede daarom veel door toeristen bezocht. De entree van De Passage aan de Hofweg ligt tegenover het Binnenhof met de Eerste- en Tweede Kamer en op een steenworp afstand van veel ministeries.

In het pand, Passage 39 tref je nu nog Selexyz boekhandel Verwijs aan plus Bagels & Beans. Als de geruchten juist zijn opent Apple in 2013/2014 hier de tweede Nederlandse Apple Store. Apple schijnt al contacten getekend te hebben voor het pand van Boekhandel Verwijs, inclusief de kelders en direct aangrenzende panden links en rechts van de boekhandel. Als dit juist is zal de Haagse Apple Store daarmee ook meteen de grootste van Nederland zijn. Vreemd is wel dat Apple tijdens de onderhandelingen bedongen heeft dat de grote kerstboom in het midden van de passage moet verdwijnen als de Apple Store haar deuren heeft geopend.

De ’s Gravenhaagsche Passage Maatschappij nam eind 19e eeuw het initiatief voor de bouw van de Haagse Passage. De initiatiefnemers verwachtten dat de luxeartikelen die door particulieren in Parijs besteld werden door de toekomstige winkeliers van de Passage geleverd zouden kunnen worden. Warenhuizen zoals bijvoorbeeld in Parijs zonden in die tijd veel van hun artikelen per post naar Nederland.

De Haagse Passage werd tussen 1882 en 1885 gebouwd en bestaat uit drie armen, die bijeen komen in het midden van de rotonde met lichtkoepel voor de deur van de nieuwe Apple Store en wat ook de plek is van de kerstboom in de Passage. Het is ook de verbinding van de Spuistraat, het Buitenhof en de Hofweg.

De enige die echt niet blij zal zijn met de komst van een Apple Store in de Haagse Passage is Amac, zijn hebben 25 meter verderop ook een winkel die Apple producten verkoopt.