Volkskrant neemt onzin blogbericht over Apple boycot van de New York Times over

Apple is hip en zo zijn er ook kranten zoals de Volkskrant die de meest vreemde berichten oppakken van blogs die helaas niet kloppen. De Volkskrant heeft een bericht dat The New York Times op de zwarte lijst staat van Apple omdat de krant negatief heeft geschreven over de slechte werkomstandigheden in de Foxconn fabrieken. Door die negatieve berichten heeft de krant volgens de Volkskrant geen uitnodiging ontvangen voor een preview van OS X 10.8 Mountain Lion. Apple kondigde gisteren aan dat de nieuwe versie van OS X deze zomer te koop is en een paar minuten na de bekendmaking stonden de reviews over Mountain Lion bij de bekende technologiewebsitesbloggers en kranten al online.

The New York Times wist volgens de Volkskrant van niets en mocht  Mountain Lion niet onder embargo testen voor een preview op de website. Helaas heeft de Volkskrant gemist dat David Pogue, de technologie journalist van The New York Times een uitgebreide test periode van een week heeft gekregen om Mountain Lion te testen voor een uitvoerig bericht over het nieuwe besturingssysteem op de website van The New York Times. Hoezo boycot?

De eerste website die overigens publiekelijk op de zwarte lijst van Apple kwam te staan was Gizmodo. De website kocht een iPhone prototype die een Apple medewerker in een bar had laten liggen.

Als je kritiek hebt op Apple kom je op een zwarte lijst en krijg je geen uitnodigingen voor persvoorstellingen. De NY Times had onlangs zware kritiek op Apple maar een krant zoals de NY Times uitsluiten is niet aan de orde. Het was niet alleen de favoriete krant van Steve Jobs maar de krant heeft een gigantisch bereik en Apple heeft de krant en de berichten van Pogue gewoon nodig voor de introductie van nieuwe producten. Een Boycot van The New York Times is niet aan de orde.

In Nederland stuurt Apple alleen uitnodigingen naar websites die honderdduizenden hits genereren zoals Tweakers, de NRC en NU.nl. Dat zijn niet de buikspreekpoppen van Apple maar wel de bronnen die voor Apple Benelux belangrijk genoeg zijn om uit te nodigen. Het bereik van het dagblad en de websites is voor Apple voldoende om potentiële kopers van nieuwe producten te bereiken. Ter vergelijking de iPad 2 review op Tweakers  is meer dan 500.000 maal gelezen en onze iPad 2 review 300.000 keer.

Veel blogs en kranten die over Apple schrijven fungeren als een buispreekpop van Apple. Alles wat Apple maakt en doet is geweldig en als blijkt dat Apple jouw iPhone, iPad of MacBook in elkaar laat schroeven door een onderbetaalde schoolverlater dan worden dat soort berichten niet gepubliceerd. Ze worden vermoedelijk afgedaan als informatie die al bekend is maar dat 1/3 van het personeel van Foxconn werkt als moderne slaven lees je nergens en zo’n blog bericht zou de Volkskrant nu juist moeten overnemen in plaats van het kopiëren van die onzin berichten die ook nog eens niet juist zijn. The New York Times is dus niet de pineut dat is de Volkskrant zelf.