Vertrek Jobs is het einde van een tijdperk maar Jobs blijft “marionet” Cook bedienen

Walt Mossberg, technologiejournalist van The Wall Street Journal en iemand met zeer goede contacten met Steve Jobs beschrijft het vertrek van Jobs als het einde van een tijdperk. Mossberg voegt er wel aan toe dat Jobs betrokken blijft bij de ontwikkeling van toekomstige Apple producten en ook de strategie van het bedrijf. Uit de woorden van Mossberg proeven we een beetje dat Tim Cook nu de CEO van Apple is maar dat Jobs de touwtjes in handen blijft houden:

People familiar with the situation have said that Mr. Jobs continues to be active at Apple and is closely involved in the company’s product strategy. Apple watchers don’t expect that to change even after Mr. Cook takes over.

De krant maakte ook het onderstaande overzicht wat je niet moet zien als een necrologie maar meer een ode aan Jobs.

Jobs als perfectionist:

Vic Gundotra, senior vicepresident social business beschrijft een telefoontje die hij van Jobs ontving. CEO’s moeten om details geven. Zelfs een foute tint geel. Op een zondag:

“Jobs belde me en zei: ‘Ik was net het Google-logo op de iPhone aan het bekijken en ik ben niet blij met het icoontje. De tweede ‘o’ in Google lijkt niet de juiste tint geel te zijn. Ik heb iemand gevraagd om het te repareren. Vind je dat goed?’”

Geen reden voor paniek: 

John Gruber van Daring Fireball ziet geen reden voor een paniekstemming:

“Apple morgen, over een week en volgende maand is exact hetzelfde Apple als dat van gisteren, een week geleden en vorige maand. Tim Cook kreeg pas vandaag het etiket ‘CEO’, maar hij is eigenlijk de chief executive van het bedrijf geweest sinds Jobs zijn derde medische afwezigheid begon in januari. En waarschijnlijk was hij dat al daarvoor. Wat de rol van Steve in de toekomst ook moge zijn, het is alleen de titel die verandert. Zijn rol blijft dezelfde, zoals deze al een tijdje feitelijk was.”

David Pogue, technologiejournalist van The New York Times:

“Ik ben het ermee eens dat Apple vol met genieën zit. Maar Jobs had die pure visie die moeilijk door een comité kan worden volgehouden.”

De voormalig gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger

“Steve Jobs is een van Californiës grootste vernieuwers. Weinigen hebben de afgelopen vijftig jaar zo’n impact gehad, en waarschijnlijk blijft dat zo voor honderd jaar.”