Verkoopverbod iPad 2 kopie duurt vermoedelijk enkele weken

Inmiddels is de Duitse aanklacht tot een verkoopverbod van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Europa online verschenen en daaruit blijkt vooral dat Apple een verbod wil vanwege het kopiëren van het design van de iPad 2 maar ook vanwege de verpakking. Volgens de advocaat van Samsung is het verbod ingesteld voor één tot twee weken. Samsung was vooraf ook niet op de hoogte van de zitting en via een ex parte verzoek van Apple is gisteren besloten tot een importverbod in de EU. Nederland valt daar nog even buiten omdat Apple hier al een verzoek had ingediend bij de Haagse rechtbank. De zaak dient vandaag en morgen in de rechtbank in Den Haag. Vandaag gaat het over technologie, octrooien en patenten en morgen komt het modellenrecht aan de orde. Voor de zitting startte Samsung al een bodemprocedure tegen Apple. In Duitsland gaat het voorlopig om een uitspraak voor een importverbod van enkele weken. De rechter moet beoordelen of de eisen van Apple gegrond zijn en als dat het geval is heeft Samsung een probleem. Rechtszaken over octrooirecht en patenten duren vaak enekele weken en daarom zal er niet snel een uitspraak verwacht worden.

Je hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat Samsung de vormgeving van Apple heeft gekopieerd. Het gaat in eerste instantie om de Galaxy Tab 10.1 maar ook de iPhone kopie van Samsung, de Galaxy S zal aan de orde komen.

 

Bij de keynote van de iPad 2 opende Steve Jobs voor het eerst de aanval op Samsung. Volgens Jobs gingen de “concurrenten” na het zien van de iPad 1 in paniek naar de tekentafel om ook snel een concurrerend product te lanceren. Jobs nam Samsung als voorbeeld die 2 miljoen Galaxy Tab’s had verkocht alleen bleek uiteindelijk dat het grootste deel van de voorraad nog op de plank lag in de winkels omdat ze nauwelijks verkocht werden. Samsung kopieerde niet alleen de iPad maar ook de iPhone 3GS en onlangs zagen we nog een kopie van de MacBook Air. Apple klaagde Samsung al eerder aan vanwege de gelijkenis van de iPhone 3GS en de Galaxy S omdat Samsung patenten schendt die van Apple zijn:

“Rather than innovate and develop its own technology and a unique Samsung style for its smart phone products and computer tablets, Samsung chose to copy Apple’s technology, user interface and innovative style in these infringing products.”

Dat Apple boos is was al duidelijk maar het zou ook kunnen dat Samsung een schikking treft met Apple. Die schikking zou zeer gunstig kunnen uitvallen voor Apple omdat er in de Apple hardware veel componenten zitten (iPad, MacBook Air) die worden gemaakt door Samsung. Het zou ons ook niet verbazen als Apple de rechtszaken is begonnen om even wat extra ruimte te creëren op de markt voor de lancering van de iPad 3. Volgens Jobs is dit het jaar van de iPad 2 maar volgens geruchten moet je niet vreemd opkijken als Apple naast de iPhone 5 ook ineens een nieuwe iPad gaat lanceren dit najaar.

In de aanklacht kwamen wij het niet zo snel tegen maar volgens ons is Apple in de aanklacht nog iets vergeten. In het doosje van de eerste Tab zit namelijk een sync kabel die we qua vormgeving ook wel eens in het wit gezien hebben.

Bronnen: Webwereld Duitse aanklacht Reuters