Tim Cook en Chinezen reageren op New York Times verslag over misstanden in Apple fabrieken

Gisteren publiceerde de New York Times een verslag over de slechte werkomstandigheden in de Chinese fabrieken die Apple gebruikt voor de assemblage van de Apple producten. Een indrukwekkend verhaal waar vooral uit blijkt dat Apple meer aan de werkomstandigheden zou moeten doen omdat de problemen niet van gisteren zijn en ze allang opgelost hadden kunnen worden. Apple CEO Tim Cook heeft een reactie gegeven op het artikel via een email aan alle Apple medewerkers.

Cook geeft aan dat Apple wereldwijd om alle medewerkers geeft. De aantijgingen dat Apple er niets aan doet zijn niet waar en beledigend:

“As you know better than anyone, accusations like these are contrary to our values. It’s not who we are. For the many hundreds of you who are based at our suppliers’ manufacturing sites around the world, or spend long stretches working there away from your families, I know you are as outraged by this as I am. For the people who aren’t as close to the supply chain, you have a right to know the facts”.

Cook schrijft ook dat de werkomstandigheden van de honderdduizenden medewerkers in de fabrieken steeds beter worden en dat Apple er bovenop zit. Er is geen een bedrijf dat er zo bovenop zit als Apple schrijft Cook en Apple wijst werknemers ook op hun rechten zodat ze zelf aan de bel kunnen trekken als ze oneerlijk of slecht behandeld worden. Inmiddels zijn meer dan een miljoen mensen op de hoogte van hun verworven rechten en de mogelijkheid om daar gebruik van te maken. Cook geeft tot slot aan dat hij zijn ogen niet sluit voor de problemen in de fabrieken en dat Apple er bovenop blijft zitten.

Ook in China is het verhaal in de New York Times niet onopgemerkt gebleven. Het artikel is vertaald overgenomen op een Chinese website. In de reacties op die publicatie staan een aantal verhalen op de Chinese website weibo.com die  interessant zijn om een completer beeld te krijgen.  Zhengchu1982 schrijft:

“If people saw what kind of life workers lived before they found a job at Foxconn, they would come to an opposite conclusion of this story: that Apple is such a philanthropist”

In de reacties ook het verhaal dat Apple en Foxconn altijd worden aangesproken over de problemen maar bij HTC, Lenovo, HP en Sony zijn de problemen identiek. Daar hoor je bijna nooit iemand over.

ChouzhuDaddy schrijft dat de Chinese overheid beter toezicht moet houden op de bedrijven en hun gedrag, en niet andersom. Maatschappelijk verantwoord ondernemen dient te worden ondersteund en gecontroleerd door wet-en regelgeving.

Als Apple strengere arbeids-normen gaat hanteren zullen de lonen van de werknemers ook omlaag gaan en worden de werknemers gedwongen om vaker in hun uitzichtloze dorpen te verblijven. De werknemers willen dat juist niet en de productiekosten zullen daardoor ook toenemen volgens gebruiker YeyeGem van het forum.

Sommigen trekken ook de vergelijking met de boeren op het land die voor een hongerloontje moeten werken. Een boycot van het graan is geen optie om verder te komen. Tot slot weet iemand te melden dat de werkomstandigheden in de fabrieken van Samsung aanzienlijk slechter zijn dan de fabrieken die Apple gebruikt.