Thunderbolt technologie tot 2012 exclusief voor Apple

Intel maakte vandaag tijdens een persconferentie bekend dat de Thunderbolt technologie tot 2012 exclusief voor Apple is. Op dit moment zijn de nieuwe MacBook Pro’s uitgerust met een Thunderbolt aansluiting maar later dit jaar zullen ook de andere Macs worden voorzien van Thunderbolt. Voordeel is dat je meerdere randapparaten via een aansluiting kan gebruiken en zodoende bijvoorbeeld harddisk kan (daisy chain) “stapelen.”

Thunderbolt is naast data ook geschikt voor audio- en videosignalen en je kan ze door elkaar gebruiken. De maximale doorvoersnelheid van de Thunderbolt poort is 10GB per seconde. Via een adapter kan je ook oude FireWire harddisks of andere randapparatuur aansluiten op de Thunderbolt aansluiting. Als je nu een winkel binnenstapt om een Thunderbolt harddisk te kopen krijg je te horen dat die niet lverbaar zijn maar LaCie heeft vandaag al de eerste Thunderbolt harddisk geïntroduceerd.

Light Peak was een codenaam voor Thunderbolt en het is leuk voor Apple dat het exclusief is maar wij hadden liever gezien dat meer fabrikanten deze nieuwe technologie konden implementeren zodat er snel meerdere en goedkopere randapparaten te koop zouden zijn.