Straatkunstenaar Banksy gebruikt Steve Jobs als metafoor in vluchtelingencrisis

De anonieme maar wereldberoemde Britse straatkunstenaar Banksy combineert graffiti met een vooraf gemaakt sjabloon. De afbeeldingen zijn vaak humoristisch maar ook politiek van aard zoals de afbeeldingen in Palestijnse gebieden. Ditmaal heeft Bansky een muurschildering gemaakt van Steve Jobs om een statement te maken over de vluchtelingencrisis.
jobs_03
De afbeelding is aangebracht op een muur in het vluchtelingenkamp met de bijnaam ‘the Jungle’ wat in het Franse Calais ligt. Banksy geeft aan dat de komst van migranten niet alleen geld onttrekt aan de economie. Hij heeft Steve Jobs als voorbeeld genomen. Apple’s mede-oprichter Jobs was namelijk kind van migranten met roots uit Homs in Syrië. Op de afbeelding zien we Jobs met een zwarte tas over zijn linker schouder en een Macintosh-computer in zijn rechterhand. Jobs is gekleed in zijn kenmerkende outfit: een zwarte coltrui (turtleneck), spijkerbroek en sneakers.
jobs_02
De ongrijpbare kunstenaar schreef ook een zeldzame verklaring over zijn nieuwe kunstwerk :

“We’re often led to believe migration is a drain on the country’s resources but Steve Jobs was the son of a Syrian migrant. Apple is the world’s most profitable company, it pays over $7bn (£4.6bn) a year in taxes – and it only exists because they allowed in a young man from Homs.”

Bansky-Jobs1