Steve Wozniak in tranen tijdens monoloog over werkomstandigheden Chinese fabrieksarbeiders

Mede-Apple-oprichter Steve Wozniak is in tranen uitgebarsten door het aanhoren van Mike Daisey die op dit moment monologen brengt in een theater die gaan over zijn bezoek aan de fabrieken in China waar onder andere Apple producten laat fabriceren. Het stuk met de titel:  The Agony and the Ecstacy of Steve Jobs beschrijft wat wij al eerder beschreven, het bezoek van Daisy aan de Foxconn fabrieken in Shenzhen waar Apple onder andere iPhones laat produceren.

Daisy sprak met medewerkers van de fabriek en beschrijft dat er na een werkdag gewoon 12-jarige kinderen de fabriekspoort uit komen lopen. De omstandigheden in de fabrieken zijn volgens Daisey mensonterend en schokkend. Tijdens zijn bezoek ging een medewerker van de fabriek dood na een 32-urige werkdag en veel van de Foxconn medewerkers die hij sprak hebben medische klachten en functioneren meer als machines dan als mensen. Mike Daisey was een Apple fanboy maar sinds zijn bezoek aan de Foxconn iPhone fabriek in Shenzhen is hij dat niet meer.

Wozniak waarschijnlijk nog wel maar hij was zichtbaar geraakt en in tranen door het monoloog van Daisy. Tegenover een lokale reporter van de New York Times verklaarde hij dat hij moest huilen om het schokkende verhaal van Daisy en dat hij nooit meer hetzelfde zal zijn door het zien van de show van Daisy.

“The shocking things that Mike said which brought me to tears were so because they came as a first-person story, Mike was living the pain of what he was describing as he told it. I will never be the same after seeing that show

Steve Jobs heeft de show van Daisy nog niet gezien maar Tim Cook op dit moment Apple’s COO kreeg vorige week een vraag over de show van Daisy tijdens een aandeelhoudersvergadering. Cook zei dat hij het nog niet gezien had en volgens de Los Angeles Times reageerde hij defensief door te melden dat Apple veel meer doet voor de werk condities van de arbeiders in de fabrieken dan elk ander bedrijf.

Het blijft een lastige situatie voor Apple die steeds weer blijft opduiken. Apple kan er zelf weinig aan doen omdat de verantwoording vooral bij de fabrieken zelf ligt. Nu groot aandeelhouder Wozniak ook nog eens in tranen is uitgebarsten tijdens het monoloog van Daisy over 12-jarige kinderen die iPhones in elkaar schroeven zal de discussie vooral in Amerika weer losbarsten.

Via: Cultofmac