Samsung mag de Galaxy S II niet meer verkopen in Nederland

De voorzieningenrechter bij de Haagse rechtbank heeft Samsung schuldig bevonden wegens het schenden van een het Europese octrooi EP 2.058.868 dat in handen is van Apple. Het octrooi beschrijft de swipe functie van een fotogallerij op een smartphone. Samsung heeft die functie blijkbaar overgenomen in de Galaxy S-, S II en Ace-smartphones en daarom mogen die toestellen over 7 weken niet meer verkocht worden in Nederland.

“Wezenlijk voor EP 868 is dat er een (verplicht) terugveren na een eerste beweging plaatsvindt. Bij de Samsung smartphones Galaxy S, S II en Ace gebeurt dit op het moment dat er op een foto is ingezoomd. Er is dan een tweede swipe nodig om naar de volgende foto te gaan. Anders ligt dit echter voorshands oordelend bij de Galaxy Tab 10.1 en 10.1v. Ook bij inzoomen op de foto in de galerij kan er bij de tabs direct naar de volgende foto worden doorgebladerd. Er is derhalve bij de Galaxy tabs geen sprake van een ‘first movement’ waarna wordt teruggeveerd in de zin van EP 868.”

De claim van Apple dat Samsung producten heeft gekopieerd zijn door de rechter afgewezen en ook de gekopieerde  ‘swipe to unlock’ functie is door de rechter afgewezen. Veel zal het voor Samsung niet uitmaken want het bedrijf kondigde vandaag een geheel nieuwe lijn met smartphones aan en het verbod op de verkoop is door een software update met een aanpassing van de fotogallerij makkelijk te omzeilen.

Bron: Tweakers.net