Programmeren op school maar ook thuis kan vanaf het nieuwe schooljaar met het gratis Swift Playgrounds

Het meest bijzondere van de WWDC 2016 keynote van Apple vonden wij de introductie van Swift Playgrounds. Het is een innovatieve nieuwe app voor de iPad die het leren programmeren kinderlijk eenvoudig maakt. Via een interactieve interface leer je programmeren met de taal die professionele software ontwikkelaars ook gebruiken voor de ontwikkeling van apps. Swift Playgrounds neemt je via interactieve lessen in een grafische wereld met puzzels mee in de wereld van programmeren. In de app zitten templates die gebruikt kunnen worden om echte programma’s te delen met vrienden via Mail, iMessage of op het web.
swift playgrounds
De preview versie van Swift Playgrounds is vanaf vandaag beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program. De publieke beta versie is in july te downloaden en de definitieve versie van Swift Playgrounds komt in de herfst en is gratis. Swift Playgrounds is ideaal als lesmateriaal voor scholen. Tim Cook zei onlangs tijdens een bezoek aan Nederland het volgende:

“We think coding is just another language, and just like any other language it should be taught in school”

Cook benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren vroeg beginnen om te leren programmeren. Net zoals ze nu een vreemde taal moeten leren zou het goed zijn als ze ook leren programmeren op school. Cook snapt dat scholen hun lespakket daarvoor moeten ombuigen en hij gaf aan dat het goed is om vanaf je negende jaar te beginnen met het leren programmeren. Swift Playgrounds is daarvoor de ultieme gratis tool om dat te leren.
swift