Nieuwe Mac is nu echt “Made in USA”

Apple CEO Tim Cook liet gisteren weten dat Apple na bijna twee decennia een nieuw Mac model in een bestaande productlijn volledig in de Verenigde Staten gaat fabriceren:

“Apple is contributing in a lot of different ways to the economy, and we’re very, very proud of it, particularly in the job creation area.”

De “Made in USA” plannen van hebben te maken met de kritiek die Apple vanuit de Amerikaanse senaat kreeg tijdens de crisis omdat het bedrijf al zijn producten in het buitenland laat fabriceren. Dat kost Amerikaanse banen en inkomsten voor de schatkist. Het is overigens niet zo dat Apple niet bijdraagt in de VS want vorig jaar ontving de Amerikaanse belastingdienst 6 miljard dollar vanuit Cupertino.

Dit jaar dus nog geen geheel nieuw Mac product maar een herziening van een bestaande machine met onderdelen die niet worden gemaakt in Azië maar afkomstig zijn van bedrijven uit Arizona, Florida, Illinois, Kentucky en Texas.

Vorig jaar kondigde Cook voor het eerst aan dat Apple van plan was om een deel van de Mac-productie terug te brengen naar de Verenigde Staten. Sommige analisten geloven wel dat Apple zal sterk afhankelijk zal blijven van de bestaande fabrieken van partner en leverancier Foxconn. Vanwege het specialistische werk verachten we niet dat Apple meteen al MacBooks, iPads, iMacs of iPhones gaat maken in de VS maar een vernieuwde “Made in USA” Mac mini of Pro zou heel goed mogelijk zijn. Sinds 1994 laat Apple Macs in Azië bouwen.