Massale staking in Chinese Foxconn-fabriek door te hoge kwaliteitseisen Update…

Voor de tweede keer binnen korte tijd is er weer flinke stress in de Chinese Foxconn fabriek waar Apple o.a. de iPhone 5 laat produceren. Ditmaal staken er duizenden medewerkers omdat er een meningsverschil is over de strenge kwaliteitscontrole van de iPhone 5. De staking komt op een zeer slecht moment omdat er door de enorme vraag naar de iPhone 5 wereldwijd enorme tekorten zijn door de recente lancering van de iPhone 5. De Chinese vakbond China Labor Watch weet te melden dat er 3 tot 4 duizend medewerkers staken bij Foxconn’s fabriek in Zhengzhou. De medewerkers zijn het zat omdat ze overuren moeten maken en niet voldoende training hebben gekregen voor de assemblage van de iPhone 5. Hierdoor ontstaan er op de werkvloer meningsverschillen en zelfs gevechten tussen de slaven die de iPhones in elkaar moeten schroeven en de supervisors.

Het gevolg zagen we vorige week zelf al toen we onze iPhone 5 binnen kregen. Een maagdelijke iPhone 5 in de doos met krassen op de zwarte unibody aluminium behuizing zonder dat we hem ooit aangeraakt hadden en met het folie nog op het toestel. Uit de eerste reviews die we hebben gelezen zijn we niet de enige met krassen op het aluminium frame. Oorzaak: een te hoge werkdruk en onverschillig werk.

De inspecteurs die de kwaliteitscontrole op de werkvloer uitvoeren zijn al een aantal maal belaagd door de werknemers. Het gevolg was vandaag een langdurige werkonderbreking op de werkvloer onder de arbeiders en inspecteurs waardoor de iPhone 5 productie stil kwam te liggen. Het is onduidelijk of de Foxconn werknemers het werk inmiddels weer opgepakt hebben.

Foxconn liet vandaag (06-10) aan persbureau Reuters weten dat er helemaal geen staking(en) is/zijn bij de iPhone 5 fabriek(en) van het bedrijf.

Vorige maand was er ook al een staking met rellen bij de Foxconn iPhone fabriek waar toen 2000 medewerkers aan mee hebben gedaan.