MacFan onderzoek: op 31 procent van de Nederlandse Macs staat (Windows) malware

MacFan stuurde ons vanmorgen een persbericht waaruit blijkt dat op 31 van elke honderd Apple-computers in Nederland en België malware te vinden is. Dat blijkt uit onderzoek van MacFan-lezers die na een oproep in het tijdschrift en op de website hun Mac met een antivirusprogramma van eigen keuze nader onderzochten. In totaal vonden de 170 deelnemende MacFan-lezers 480 besmette bestanden. Een zelfde onderzoek hield MacFan in 2011, waarbij 38 procent van de computers besmet bleek.

Diverse deelnemers aan het lezersonderzoek ontdekten tot hun verbazing toch malware op hun computers, meestal als onderdeel van ongewenste e-mail met besmette bijlagen. De aangetroffen bestanden kunnen op een Mac weinig kwaad omdat de meeste malware alleen overweg kan met Windows computers.

De redactie nam zeven malwarebestrijders voor de Mac onder de loep en constateerde dat geen ervan alle gevaren weet te ondervangen. Zo valt de bescherming tegen besmette websites tegen en slipte een deel van de aangeboden malware door de mazen van het net. De betaalde pakketten presteerden hierbij niet heel veel beter dan hun gratis concurrenten. Op diverse computers van lezers veroorzaakten enkele virusbestrijders soms onaanvaardbare vertragingen. Dit verschijnsel trad niet op in de testopstelling. MacFan adviseert daarom iedereen die een malwarepakket overweegt om eerst de proefversie te installeren en te bekijken of prestaties van de computer op peil blijven alvorens tot aanschaf over te gaan.

Het volledige dossier over Mac-malware staat in MacFan 103 die deze week verschijnt en te koop is voor € 7,95.