Mac Software ontwikkelaars kunnen alvast spelen met Mac OS X Lion

Apple heeft vanmiddag een preview versie van Mac OS X Lion vrijgegeven voor Mac Software ontwikkelaars. Het besturingssysteem zal deze zomer te koop zijn en bevat veel elementen die nu ook al op de iPad te zien zijn. De magie van de iPad en de kracht van OS X zoals Apple het noemt

Via launchpad heb je direct toegang tot je applicaties net als op een iPad via het launchpad icoontje in je dock. Geopende schermen faden weg en je ziet alle apps op je desktop verschijnen. Via een swipe-beweging zie je meerdere pagina’s met applicaties.

De pagina’s met apps zijn eenvoudig in te delen en desgewenst ook in mapjes te zetten. Als je een app download via de Mac App Store verschijnt de applicatie automatisch in launchpad.

Net als op de iPad werken applicaties full screen en is het eenvoudig om om te schakelen naar andere geopende applicaties via een swipe beweging. Doel van Lion is om een volledige full screen beleving te hebben. Software ontwikkelaars kunnen hierdoor nu ook gebruik maken van het volledige beeldscherm.

Via Mission Control hou je alles wat op je Mac draait overzichtelijk in de gaten, het geeft een helicopterview van alles inclusief je dashboard en full screen apps op een plek. Met een swipe beweging zoom je uit naar Mission Control en zie je de geopende schermen gegroepeerd per applicatie, thumbnails van je full screen apps, etc. Het is de cockpit van je Mac en geeft je volledige controle.

Versions slaat elk uur de voortgang van een document op zodat je altijd een backup hebt als je terug wil naar de oude versie. In Lion zit ook een Auto Save functie zodat je daar zelf niet meer aan hoeft te denken. De bestanden worden niet als kopie opgeslagen maar het document zelf zodat je geen schijfruimte verliest.

Resume is een nieuwe functie zodat je een applicatie kan openen en verder kan waar je de laatste keer was gebleven. Ook tijdens een software update en als je, je Mac herstart terf je alles weer aan zoals je het hebt achtergelaten.

Mail 5 is een volledig redesign van de OS X mail applicatie die nu werkt zoals mail op de iPad. Je ziet meteen een duidelijk preview van een bericht. Met Mail 5 komt ook een nieuwe optie: conversations waarmee je op een eenvoudige manier mail kan beheren en berichten kan groeperen.

In Lion ook de nieuwe functie AirDrop waarmee je via WiFi bestanden kan delen met andere Mac gebruikers in hetzelfde netwerk. Eenvoudig in gebruik, je klikt op het AirDrop icoontje en je Mac zoekt meteen of er ook AirDrop gebruikers bij je in de buurt zijn.