Lees dit eerst voordat je straks je Mac gaat updaten naar OS X Lion

Lion verschijnt straks in de Mac App Store, nadat je € 23,99 hebt betaald zal je even moeten wachten op de meer dan 4GB aan data die je moet downloaden om OS X Lion te kunnen installeren op je mac. Controleer eerst of je mac wel geschikt is voor Lion. Je Mac moet beschikken over een Intel Core 2 Duo-, Core i3-, Core i5-, Core i7- of Xeon-processor om Lion te kunnen uitvoeren. Om erachter te komen of je huidige Mac over een van deze processoren beschikt, klik je op het Apple-symbool linksboven in je scherm, en kies je vervolgens ‘Over deze Mac’.

Zorg dat je helemaal up-to-date bent en de nieuwste versie van OS X Snow Leopard gebruikt. Als je Snow Leopard hebt, klik je op het Apple-symbool en kies je ‘Software-update’ om de nieuwste versie te installeren.

Voordat je de Lion upgrade gaat uitvoeren is het ook verstandig om eerst eens te kijken of je applicaties hebt die je niet echt gebruikt. Via AppZapper kan je een grote schoonmaak houden. Een applicatie naar de prullenbak slepen en verwijderen is niet voldoende omdat er vaak nog verwijzingen en systeembestanden op je Mac staan. AppZapper kan die verwijzingen en bestanden voor je verwijderen.

Als er wat mis gaat kan een goede backup via Time Machine je veel tijd besparen. Backup voordat je gaat updaten. Sluit een externe harddisk aan en open de Time Machine applicatie. De backup duurt even maar is altijd korter dan wanneer er onverhoopt iets mis gaat. Als je een exacte kopie van je harddisk wil (image) dan moet je SuperDuper gebruiken.

De Lion update zal later vandaag te koop zijn via de Mac App Store. Een tijdstip is nog niet bekend maar wij gokken op ergens rond het middaguur. Veel plezier met updaten en als Lion er nog niet is dan kan je alvast gaan opruimen, een goede backup maken of alvast lezen wat de nieuwe functies van Lion zijn. Er schijnt ook een manier te zijn om een clean install uit te voeren maar of dat werkt weten we straks pas.