Kunstenaar uit de provo-tijd uit protest op omheining van toekomstige Haagse Apple Store

Het is niet helemaal duidelijk of jonkheer Berthil Cornelis Alex Iwan Pauw van Hanswijck de Jonge, alias Plopatou de omheining van de Haagse Apple Store heeft beklad maar maar de boodschap is helder. Het Groningse icoon uit de hippietijd is blijkbaar niet blij met de komst van de Apple Store en het verdwijnen van de kerstboom uit de Haagse Passage. Vanwege zijn brede scala aan voornamen kiest de kunstenaar ervoor om te tekenen met Plopatou en zo is hij ook bekend in Groningen en in kleine kringen rondom het Binnenhof. Ruud Visser ontdekte o.a. de onderstaande tekst op 5 december op de omheining van de toekomstige Apple Store in de Haagse Passage en wij kwamen daar weer achter via de buren ;)  Het is niet duidelijk of de teksten ook daadwerkelijk afkomstig zijn van de jonkheer maar feit is wel dat hij regelmatig rondom het Binnenhof te vinden is. Toeval of niet, wij liepen vanmiddag nog langs de zwarte muur rondom de Haagse Apple Store en toen zijn de teksten ons niet opgevallen.

kerstboom

Op 5 december maakte we de onderstaande rechter foto van een elektronische kroonluchter die de kerstboom blijkbaar moet vervangen in de Haagse Passage. De traditionele kerstboom had er dit jaar nog best kunnen staan want er zijn nog geen indicaties dat de Haagse Apple Store deze maand haar deuren gaat openen. Sinds eind september staat het pand leeg en is het casco opgeleverd na een verbouwing van ruim 8 maanden. Op de bovenste verdieping werken overdag mensen in een kantoorruimte maar het is niet duidelijk of dit ook werknemers van Apple zijn. De winkeleigenaren in de Passage zijn nog steeds boos over de eis van Apple om de kerstboom te verwijderen uit de Passage.

Het Haagse raadslid Richard de Mos van Groep de Mos stelde in januari schriftelijk vragen over het verdwijnen van de kerstboom en drong aan op de de terugkomst van de boom. Daarmee bevestigde de Mos destijds ook meteen de komst van de Apple Store in Den Haag want als raadslid ga je geen vragen stellen over de invloed van een winkel die er niet komt. Die winkel komt er en de kerstboom in de Passage is na tien jaar toch echt geschiedenis. Apple opent vandaag de tweede Nederlandse Apple Store in Haarlem en daar was geen gedoe over dode (kerst)bomen. Het laatste gerucht wat wij uit het vastgoed circuit hebben ontvangen is dat de Apple Store in de Haagse Passage op 21 december open gaat. We zijn benieuwd…

kroonluchter