Kinderen graven met de hand naar kobalt voor de accu van jouw MacBook in de Democratische Republiek Congo

Op dit moment loopt er een consumentenactie van Amnesty International die grote elektronicabedrijven oproept hun verantwoordelijkheid te nemen bij de bescherming van de mensenrechten van mijnwerkers in de Democratische Republiek Congo. Uit een rapport van Amnesty dat onlangs verscheen blijkt dat het erbarmelijk gesteld is met de werkomstandigheden van de mijnwerkers in de mijnen in de Democratische Republiek Congo. Kinderen, sommige niet ouder dan 7 jaar graven met de hand naar kobalt.
kobalt Apple
Kobalt is een van de belangrijkste bestanddelen van lithium-ion-batterijen in je iPhone, iPad en je Macbook. Elektronicagiganten zoals Apple kunnen niet aantonen dat het kobalt dat in hun producten is verwerkt niet afkomstig is uit de Democratische Republiek Congo. Grote boosdoener is het Chinese Huayou Cobalt wat kobalt koopt via Congo Dongfang Mining in Congo. Of het kobalt ook daadwerkelijk gebruikt is in accu’s voor Apple hardware is onduidelijk maar Amnesty noemt Apple wel als afnemer van de grondstof.

Amnesty International verwijt Apple dat ze onvoldoende checkt of het kobalt in hun producten niet gedolven is door kinderen. De kinderen werken gemiddeld 12 uur per dag in de mijnen en mogen blij zijn als de 1 dollar per dag verdienen. Het werk is slopend, gevaarlijk en de gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn groot Daarbij krijgen de kinderen ook geen kleding ter bescherming tegen long en huidziekten.

Via de Amnesty-site kan je een e-mail sturen aan Apple door te wijzen op hun (mede)verantwoordelijkheid. Apple wordt naast andere producenten van hardware gevraagd transparant te zijn over de productieketen van kobalt en actie te ondernemen om de gevolgen van mensenrechtenschendingen te herstellen.
Apple kinderarbeid
De kans is groot dat er kobalt is verwerkt in je MacBook, iPhone of iPad wat met de hand is gedolven door kinderen in de DRC. Uit onderzoek van Amnesty blijkt geen enkel bedrijf te kunnen aantonen dat het kobalt dat in zijn producten is verwerkt níet afkomstig is uit de DRC. De bedrijven en dus ook Apple ondermijnen daarmee hun verantwoordelijkheid bij het naleven van de mensenrechten.
kobalt
De mijnwerkers maken lange dagen en werken zonder handschoenen of maskers die hen beschermen tegen long- of huidziektes. Zo lopen ze het risico op levenslange gezondheidsschade of op een dodelijk ongeluk. Het inhaleren van kobaltstof is extreem gevaarlijk, het kan de dodelijke ‘hard metaal-longziekte’ veroorzaken. Alleen al tussen september 2014 en december 2015 stierven in de DRC ten minste tachtig mijnwerkers onder de grond. Het echte aantal is onbekend: veel ongelukken worden niet geregistreerd, lichamen raken bedolven onder het puin of ze worden onder de grond achtergelaten. Het volledige (PDF) rapport is hier te lezen.