Kaspersky: cybercriminelen zijn er inmiddels ook achter dat Apple 10 jaar achter loopt qua beveiliging op Microsoft

Kaspersky‘s CEO Eugene Kaspersky zegt dat Apple tien jaar achter ligt op Microsoft als we spreken over beveiliging van software. Deze uitspraak is niet zo vreemd want Apple had onlangs te maken met een reeks van malware aanvallen op Macs. Vooral de Flashback trojan veroorzaakte veel ophef omdat de malware minstens 650.000 Macs had besmet.

Volgens Kaspersky is er geen groot verschil qua beveiliging tussen Windows en Mac. Het was altijd al eenvoudig om Mac malware te maken. Dat er nu steeds meer malware voor de Mac opduikt was slechts een kwestie van tijd en marktaandeel. Cybercriminelen zien de Mac nu ook als doelwit en volgens Kaspersky moeten Mac eigenaren maar alvast wennen aan Windows achtige toestanden.

“Welcome to Microsoft’s world, Mac. It’s full of malware.”

Door het succes van de Flashback trojan gaan cyber criminelen nu massaal aan de slag om varianten van de malware te knutselen. Hierdoor raken Apple gebruikers verzeilt in dezelfde ellende die Windows gebruikers al jaren ervaren volgens Kaspersky:

“I think they are ten years behind Microsoft in terms of security”

Updates en security patches zullen vaker verschijnen en Kaspersky is ook niet te spreken over de manier waarop Apple de beveiligingslekken aanpakt. Bij de laatste malware hebben honderdduizenden Mac gebruikers maanden (februari – april) met een besmet systeem gewerkt terwijl de besmetting in februari al bekend was bij beveiligsexperts en dus ook bij Apple.