Kan je met een zeepbel Apple Premium Resellers iCentre en Switch kopen?

Bob Ultee is een zeer ambitieuze ondernemer, onlangs kocht hij iCentre op maar moet het nog betalen en nu heeft hij ook plannen om Switch op te kopen. Switch? Dat is de grootste Apple Premium Reseller in België. Ultee heeft volgens Quote wel een probleempje want Euronext legde vanmiddag de handel  “awaiting financial statement”  in Brand FunDing aandelen stil omdat Ultee zijn jaarcijfers over 2010 en 2011 nog moet laten zien. Uit de reacties bij het bericht blijkt ook dat er inmiddels ook een beslag op zijn woning ad. € 1.850.000 is gelegd:

“Hoe kan iemand die nog nooit een euro heeft overgehouden met Sabon dit doen? Daarnaast zal het beslag op zijn woning van €1.850.000,- ook niet voor niets zijn. Heel knap als dit lukt”.

Sabon draaide tot voor kort met (stevig) verlies en bekostigt de overname van iCentre en Switch met aandelen en dat is knap als je op papier nog nooit iets hebt verdiend volgens ingewijden.

Het plan van Ultee is natuurlijk briljant, via iCentre en Switch pak je ook even Frankrijk erbij maar Ultee heeft blijkbaar ons bericht gemist over eBizcuss. De eerste geautoriseerde en tevens grootste Apple reseller in Frankrijk is door de beperkte levering van Apple hardware in het derde fiscale kwartaal van 2011 behoorlijk in de problemen gekomen. De verkoop liep terug met zo’n 22% omdat ze niet aan de vraag konden voldoen vanwege lege winkels.

Het Franse eBizcuss heeft 200 medewerkers in 15 winkels en is inmiddels hard op weg om failliet te gaan. Het aandeel van de Apple Premium Reseller daalde met 50% sinds vorig jaar. iPhones en iPads zijn nauwelijks verkrijgbaar bij eBizcuss omdat Apple ze niet wil leveren. Via de officiële Apple Store zijn ze volop verkrijgbaar. Dezelfde klachten komen ook van Apple Premium Resellers uit Zweden en Duitsland en ook daar dreigen inmiddels faillissementen. Resellers zijn niet meer belangrijk voor Apple. Het bedrijf verkoopt in het buitenland inmiddels ruim voldoende via de eigen kanalen en heeft de Apple Premium Resellers niet echt nodig.

De koop van iCentre en Switch is nog niet definitief afgerond en dat bleek gisteren al via een Tweet via het iCentre Twitter account. Daar promoten ze de huidige directeur Wouter Schortinghuis nog volop.

De handel in het gesplitste aandeel Brand FunDing is vanmiddag door NYSE Euronext geschorst vanwege het uitblijven van de jaarcijfers van Sabon. Die cijfers komen morgen en als die kloppen dan start de handel in het gesplitste aandeel Brand FunDing weer om de aankoop van iCentre en Switch te kunnen financiëren en mogelijk ook eBizcuss? Wordt vervolgd.

Update 5 april:  De jaarrekeningen voor 2010 en 2011 zijn nog niet formeel goedgekeurd. Dat zal nu waarschijnlijk pas volgende week gebeuren.