iCloud van Apple werkt voor 82,9% op fossiele brandstof en kernenergie

Greenpeace heeft de resultaten van een eigen onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de datacentra van Apple voor 55,1% draaien op fossiele brandstof zoals kolencentrales en voor 27,8% op energie die opgewekt is in kerncentrales. Wereldwijd verbruiken datacentra nu al 2 procent van alle beschikbare elektriciteit en volgens een schatting zal dat in 2020, 44 keer zo groot zijn als nu volgens Greenpeace in het  “How Clean is Your Cloud?” rapport.

Apple scoort in de schone energie index van Greenpeace 15.3% en dat is erg laag. Hoe hoger de score hoe groener het bedrijf en zoals je kan zien in het overzicht is Apple qua score vergelijkbaar met bedrijven als Amazon, Microsoft en IBM.

Greenpeace Nederland zet de aanval in op Apple en roept bezoekers van de website en leden op om Apple te overtuigen om ook schone energie te gebruiken. Beetje triest omdat er bedrijven in de de index staan die veel meer gebruik maken van vuile energie dan Apple maar de naam Apple werkt natuurlijk beter in zo’n campagne dan namen als Microsoft, IBM, Amazon of Oracle.

Google en Facebook investeren al fors in wind- en zonne-energie en hebben een een goede score  in de Clean Energy Index van Greenpeace. Apple werkt ook met zonnepanelen maar die leveren vooralsnog slechts 10% van het totale energieverbruik van de datacentra en dus veel te weinig energie om de schone energie index van Greenpeace positief te beïnvloeden.