Hoorzitting in Amerikaans Congres vooral interessant voor fijnproevers maar niet nieuwswaardig

Gisterenavond en vanmorgen vroeg was de hoorzitting van het Amerikaans Congres waarbij Apple en de FBI urenlang vragen moesten beantwoorden. De zitting was ook in Nederland live te volgen via het Amerikaanse C-Span zeg maar de Amerikaanse variant van politiek 24 ofterwijl NPO Politiek waar je 24-uur per dag, 7 dagen per week nieuws over het parlement en actuele zaken in de politiek kan volgen.
bruce
Het verhaal is duidelijk, de FBI wil dat Apple een achterdeur inbouwt in iOS zodat iPhones van criminelen en terroristen ontgrendeld kunnen worden. Apple weigert omdat, dat het begin is van het einde van de beveiliging van het iOS besturingssysteem.

FBI-directeur James Comey gaf tijdens de hoorzitting aan dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat de terroristen van de aanslag in San Bernardino contact hebben gehad met andere aanhangers van IS. Hij gaf toe dat er in de eerste 24 uur fouten zijn gemaakt door de FBI. Die veranderde het wachtwoord van het iCloud-account van de iPhone van de terrorist om te voorkomen dat derden nog gegevens konden wissen. Hierdoor kon de iPhone niet meer automatisch een backup maken waardoor de meest actuele gegevens niet meer te benaderen zijn.

De hoorzitting kan je hierboven via YouTube nog terugkijken en duurt maar liefst vijf en half uur. Veel nieuws zat er niet in maar interessant was wel om te horen dat Apple vrijwel meteen in actie komt bij noodsituaties. Als voorbeeld kwam het verdwijnen van Malaysia Airlines vlucht 370 aan de orde. De hulp bestaat dan vooral uit het uitpeilen van locaties zoals Apple nu ook al vaak doet bij vermiste personen.

Op de vraag wat Apple doet als een terrorist de locatie van een nucleaire bom op een iPhone heeft staan kwam als reactie dat Apple alle data beschikbaar stelt die rondom de iPhone te vinden is. Je moet dan denken aan de iCloud gegevens maar niet die op het toestel. Het verhaal is daarmee vergelijkbaar met de gegevens die op de iPhone van de terrorist uit San Bernardino staan.
comey
Uit de hoorzitting blijkt ook dat de FBI behoorlijk achterloopt qua technologische kennis. De FBI is nog steeds vooral een afdeling van mannen met oortjes in die stiekem in hun mouw praten. Als voorbeeld sprak men over de NSA die al een behoorlijke voorsprong heeft, denk daarbij aan de Snowden files. Er is ook kort gesproken over de mogelijkheid van derden om de iPhone te kraken.

De FBI staat niet sterk. Maandag stelde een federale rechter in New York dat Apple de FBI geen toegang hoeft te geven tot de telefoon van een drugsdealer en de hoorzitting van gisteren liet ook doorschemeren dat de All Writs Act wet uit 1789 die de FBI misbruikt eigenlijk niet meer van deze tijd is. In zowel de zaak van de drugsdealer als in de San Bernardino zaak gebruikt de FBI deze wet om toegang te kunnen afdwingen.

Op 22 maart treffen Apple en de FBI elkaar weer in de federale rechtbank en voor die tijd zal je nog veel berichten voorbij zien komen over de impasse waar Apple en de FBI nu in verkeren.