Gratis Apple producten weggeven ter promotie is niet toegestaan

Mocht je in het bezit zijn van een blog en gratis iPads of iPhones weggeven of heb je dat al gedaan dan heb je mogelijk een probleem. Volgens Apple’s Guidelines for Third Party Promotions is dat niet toegestaan en er staan nog meer aanbevelingen in het stuk die je beter kan respecteren want de advocaten van Apple zijn duur en met een bedrijf wat in een keer de Griekse staatsschuld kan aflossen wil je geen ruzie maken.

Het was al bekend dat Apple niet wil dat je de naam iPhone of iPad gebruikt als naam voor een blog maar er zijn inmiddels meer restricties. Als je  iTunes gift cards, iPads, iPhones of andere Apple gerelateerde producten ter promotie van een product of website weggeeft dan ben je verplicht om eerst al het marketing materiaal ter goedkeuring aan Apple voor te leggen. Als je daarbij ook nog eens het woord gratis gebruikt als titel van bijvoorbeeld een blog bericht om Apple producten te gebruiken om bijvoorbeeld meer bezoekers naar je website te trekken dan heb je ook een probleem.

Apple wil de merknamen en producten beter beschermen en misbruik zal gestraft worden. Als je ooit een iPod touch hebt weggegeven ter promotie dan had je daarvoor toestemming moeten vragen aan Apple en bij wijze van uitzondering had je er minstens 250 moeten afnemen. In het stuk staat ook dat je geen gebruik mag maken van het Myriad font op websites, producten, verpakkingen, handleidingen, promotie of in reclame uitingen. Het gebruik van het woord gratis in relatie met Apple producten is verboden en vooral als je het gebruikt ter promotie om er zelf beter van te worden. Lees meer bezoekers trekken naar een website, Twitter acties of Facebook vrienden trekken met behulp van bijvoorbeeld iTunes cadeaubonnen. Tot slot ben je verplicht om al het marketing materiaal om Apple producten te promoten eerst aan Apple te laten zien ter review. Volgens ons vooral om dit soort websites aan te pakken maar mocht je de Apple merknamen of producten gebruiken voor commerciële doeleinden dan ben je gewaarschuwd.

De handleiding staat sinds januari online en Apple is onlangs al begonnen om bedrijven die de merknamen van Apple misbruiken te benaderen.