Gaat de Consumentenbond het Nederlandse garantierecht bij Apple afdwingen?

In maart 2012 liet Bart Combée, directeur Consumentenbond weten dat de informatie over garantie op de website van Apple misleidend is en de bond riep Apple op om consumenten beter te informeren over de wettelijke garantieregels in relatie tot de garantie die Apple zelf biedt:

‘Als Apple niet bereid is de informatie over garantie op zijn website aan te passen, overweegt de Consumentenbond juridische stappen. Ook het indienen van een klacht bij de Consumentenautoriteit is een mogelijkheid’, Apple vertelt zijn klanten dat ze een éénjarige commerciële garantie hebben op Apple-producten, maar laat na te vermelden dat consumenten in Nederland wettelijk gezien recht hebben op een deugdelijk product gedurende de gehele verwachte levensduur van dat product. Bij aantoonbare gebreken heb je dus ook na het eerste jaar nog rechten, ook al koop je geen garantie bij’.

Sinds mei 2012 vallen de producten die Apple in Nederland verkoopt onder het Nederlandse garantierecht. Toch voldoen de huidige garantieboekjes bij Apple-producten nog steeds niet aan de wettelijke eisen volgens Sandra de Jong van de Consumentenbond:

“De enkele verwijzing in het boekje naar de website van Apple voor meer informatie is wat ons betreft volstrekt onvoldoende”

De bond bereidt daarom opnieuw stappen tegen Apple voor, volgens ons vooral een herhaling van de aankondiging van maart 2012. De Europese Unie onderzoekt momenteel ook de garantietermijnen die Apple hanteert in de lidstaten. Eurocommissaris Viviane Reding wil bij Apple (Retailers) afdwingen dat ze minimaal 2 jaar garantie geven op producten zoals de iPhone en de iPad:

“Apple prominently advertised that its products come with a one-year manufacturer warranty but failed to clearly indicate the consumers’ automatic and free-of-cost entitlement to a minimum two-year guarantee under EU law These are unacceptable marketing practices.”

In de Europese Unie geldt volgens de wet een minimum garantietermijn van twee jaar op goederen en dus ook op Apple producten in Nederland. De Nederlandse wet biedt consumenten gedurende de gehele verwachte levensduur garantie maar bij Apple producten is het volstrekt onduidelijk hoe lang dat is. Dixons speelt handig in op de onrust over de garantie en geeft op Apple hardware standaard 3 jaar garantie. Dat zou Apple ook moeten doen….