Foxconn servers gehacked en consumenten organisaties kondigen demonstraties aan tegen Apple

De hackers van SwaggSec hebben vanmorgen vroeg informatie vrijgegeven die afkomstig is van de servers van Foxconn, het bedrijf waar Apple iPhones, iPads en MacBooks laat produceren. Foxconn ligt al jaren onder vuur omdat de werkomstandigheden in de fabriek slecht zijn. Apple zet alles op alles om dat te verbeteren maar er gaat nog steeds veel mis bij het bedrijf. Eerder deze week liet CNN een interview zien met een medewerkster van de fabriek die niet blij was en dat heeft een grote impact gehad in de Verenigde Staten. In ieder geval inspiratie voor hackers om de servers van Foxconn leeg te halen en de inhoud te uploaden als een BitTorrent download. Eerder deze maand publiceerde de New York Times ook een artikel over de werkomstandigheden in de Foxconn fabrieken waaruit blijkt dat Apple veel te weinig doet om de werkomstandigheden te verbeteren.

Update: de hackers hebben inmiddels laten weten dat ze de servers van Foxconn hebben gehacked omdat het mogelijk was. Ze hebben het niet gedaan vanwege de slechte werkomstandigheden in de Foxconn fabrieken.

In de gegevens staat niet alleen de inlogcode van Apple met user ID: Apple en wachtwoord: Foxconn2 maar ook de inlog code van CEO Terry Gou van Foxconn ligt op straat. De man die zijn medewerkers onlangs nog vergeleek met beesten. Inmiddels is het lek gedicht.

Naast Foxconn heeft ook Apple vandaag een probleem want SumOfUs en Change.org hebben de oorlog verklaard aan Apple vanwege de slechte omstandigheden van de Chinese fabrieksarbeiders die Apple inhuurt via o.a. Foxconn. Vandaag zal er een grote demonstratie plaatsvinden in Apple’s Grand Central Store. Niet alleen Apple maakt gebruik van de Chinese fabrieken maar ook andere multinationals. Vanwege de grote populariteit van Apple is het bedrijf een handige springplank om de misstanden bekend te maken.

De twee consumenten organisaties bieden vandaag tenminste 35,000 handtekeningen aan die ze binnen 24 uur hebben weten te verzamelen via een online petitie met de titel: Stop Worker Abuse.”

Dear Apple. You know what’s awesome? Listening to NPR podcasts through an Apple Airport, playing through a Mac laptop, while puttering about the kitchen. Do you know the fastest way to replace awesome with a terrible knot in your stomach? Learning that your beloved Apple products are made in factories where conditions are so bad, it’s not uncommon for workers to permanently lose the use of their hands.

Here’s the thing: you’re Apple. You’re supposed to think different. I want to continue to use and love the products you make, because they’re changing the world, and have already changed my life. But I also want to know that when I buy products from you, it’s not at the cost of horrible human suffering.

Naast het aanbieden van de petitie is er vandaag ook een grote demonstratie bij Apple’s nieuwe Grand Central Terminal retail store in New York die ongetwijfeld weer voor veel media exposure zal zorgen. Apple kan er vooralsnog weinig aan doen en de Republikeinen lieten onlangs ook weten dat ze geen Chinese toestanden meer willen en dat Apple fabrieken in de VS moet gaat bouwen. Kansloos maar het toont wel aan hoe erg Foxconn, Apple inmiddels heeft weten te beschadigen.