Er werken steeds minder kinderen in de iPhone en iPad fabrieken

Apple publiceerde vandaag wederom een Supplier Responsibility Report met voor het eerst ook een lijst van 156 leveranciers waar Apple hardware laat produceren. Deze leveranciers opereren voornamelijk in het Verre Oosten en de arbeidsomstandigheden zijn al jaren zeer slecht. Uit de gegevens blijkt ook dit jaar dat de werknemers worden onderbetaald, uitgebuit, werken terwijl ze besmet zijn met hepatitis B en nog meer ellende waar we al eerder uitgebreid over geschreven hebben.

De kans dat je iPhone of iPad in elkaar is geschroefd door een kind is trouwens steeds kleiner aan het worden. Uit de gegevens blijkt dat er steeds minder minderjarige medewerkers, lees kinderen worden aangetroffen in de fabrieken. De kinderen die de afgelopen periode zijn aangetroffen hadden meestal valse identiteitspapieren gebruikt om aan een baan te komen.

In 93 fabrieken werkt meer dan 50% van de werknemers boven de wettelijk toegestane urennorm. Bij 42 leveranciers krijgen de medewerkers hun salaris te laat betaald en maar liefst 108 toeleveranciers (70%) betalen de overuren van het personeel niet volgens de wettelijke norm.

Apple krijgt veel kritiek over zijn leveranciers maar is wel een van de weinige electronica fabrikanten die via het supplier responsibility report informatie verschaft over de werkomstandigheden van de bedrijven waar Apple componenten en producten laat fabriceren.

Meer over de andere kant van Apple kan je hier lezen. NOS correspondent Wouter Zwart sprak vorig jaar in China met werknemers van fabrieken waar Apple produkten worden gefabriceerd en die vanwege het werk in het ziekenhuis belanden.