Een rechter in New York stelt dat de Amerikaanse overheid Apple niet kan dwingen om iPhones te ontgrendelen

Een rechter in New York stelt dat de Amerikaanse overheid Apple niet kan dwingen om iPhones te ontgrendelen. Nu stelt de FBI dat het wel mogelijk is en gebruikt daarvoor de All Writs Act, een wet uit 1789. Via deze wet kan de overheid iedereen dwingen om te doen wat gevraagd wordt.

Volgens de rechter hoeft Apple niet tegen zijn wil aan de wensen van de overheid te gehoorzamen. Er staat namelijk niet specifiek in de wet uit 1789 beschreven dat de rechtbank in de diepste wortelen van een bedrijf mag binnendringen:

“Nothing in the government’s arguments suggests any principled limit on how far a court may go in requiring a person or company to violate the most deeply-rooted values to provide assistance to the government the court deems necessary”.

In de zaak van de rechter in New York had de overheid bij Apple het verzoek neergelegd om een iPhone van een drugsdealer te ontgrendelen. De rechter heeft dat verzoek afgewezen. Daarmee is de uitspraak ook meteen een flinke steun in de rug van Apple in de zaak waarin de FBI eist dat Apple de iPhone van een terrorist moet ontgrendelen.

Later vandaag vanaf 19:00 uur is Apple samen met de FBI aanwezig bij een hoorzitting in het Amerikaanse congres over het ontgrendelen van de iPhone van terrorist Syed Farook die vorig jaar in San Berdino een aanslag pleegde.
code iPhone