CNN praat met Foxconn medewerker die niet blij is om iPads te produceren

Na de publicatie in de New York Times over de werkomstandigheden in de Chinese Apple fabrieken bleek dat Apple veel te weinig doet aan de problemen in de Foxconn fabrieken. Apple gaf als reactie dat er weinig aan de hand is en dat er de laatste jaren al veel werk is verricht om de omstandigheden van de werknemers te verbeteren. Blijkbaar inspiratie voor CNN want die stuurde hun correspondent Stan Grant op pad om een interview te produceren met een medewerker uit de Chinese Foxconn fabriek.

Dat is gelukt en uit het interview blijkt dat een medewerkster die displays voor iPads maakt daar niet echt blij mee is. Als ze thuis komt gaat ze meteen slapen en als ze opstaat gaat ze meteen naar haar werk, dat is de dagelijkse routine waarin ze verkeerd en daardoor voelt ze zich alsof ze een beest is.

 “I can’t bear it anymore. Everyday was like, I get off from work and I go to bed. I get up in the morning, and I go to work. It became my daily routine and I almost felt like I was some kind of animal.”

In de video heeft de Foxconn medewerker de naam  “Miss Chen”  gekregen omdat ze anoniem wil blijven. Dat moet ook wel want praten met de media is van Foxconn en Apple verboden. Volgens haar gebruikt Foxconn werknemers op de werkvloer als volgt:

 “They use women as men and men as machines… there’s another way of saying it, ‘They use women as men, and use men as animals.”

Foxconn gebruikt vrouwen als man en mannen als machines maar ook als beesten.

Apple heeft een reactie gegeven op de reportage van CNN die vergelijkbaar is met de reactie die ze onlangs ook gaven naar aanleiding van de reportage van de New York Times:

“We care about every worker in our worldwide supply chain. We insist that our suppliers provide safe working conditions, treat workers with dignity and respect, and use environmentally responsible manufacturing processes wherever Apple products are made. Our suppliers must live up to these requirements if they want to keep doing business with Apple.”

De Flash video van CNN is via deze link te zien. NOS correspondent Wouter Zwart sprak vorig jaar al in China met werknemers van Foxconn fabrieken.