Binnenkort ook 3 jaar garantie op Apple hardware bij iCentre? Bas Group bevestigt overname van 24 van de 34 iCentres

Op 8 februari 2012 voorspelden we op MobileMac dat het niet lang meer zou duren voordat de eerste Apple Premium Resellers zouden omvallen in Nederland. Apple verkoopt inmiddels ruim voldoende via de eigen kanalen en heeft daardoor de Apple Premium Resellers niet meer nodig. Het is ook het jaar dat we lezen dat verschillende Europese Apple Resellers in Frankrijk en Duitsland financieel in de problemen komen omdat Apple de bedrijven laat doodbloeden. Bij Apple is alles volop verkrijgbaar maar bij de resellers moet je Apple hardware eerst bestellen. Doordat Apple Premium Resellers veel hardware niet meteen kan leveren nemen consumenten dit soort resellers niet meer serieus en bestellen ze hun hardware online vanwege de 24 uur levertijd of ze gaan naar Apple.

In maart 2012 viel als eerste de Tilburgse Apple-winkel The Innovators en eigenaar Niels van der Hart verwoorde het precies zoals het is:

“Ik voel me weggepest door Apple, dat onze winkel steeds slechter beleverde. De levertijd liep het afgelopen jaar op naar een maand, de afgelopen vier maanden waren nog erger. En als klanten moeten wachten gaan ze naar een ander”

In diezelfde maand bleek ook dat iCentre eigenaar Wouter Schortinghuis (investeringsmaatschappij Antea) zijn bedrijf wilde verkopen aan een zeepjes fabrikant Sabon FunDing. Dat draaide uit op een zeepbel omdat de nieuwe eigenaar de overname met aandelen wilde financieren die niets waard bleken te zijn. Het bedrijf had namelijk op papier nog nooit iets verdiend. Sabon FunDing had ook nog plannen om Switch op te kopen. Switch? Dat is de grootste Apple Premium Reseller in België. Gelukkig voor de Belgen is ook die overname niks geworden.

2012 is ook het jaar dat Dixons, onderdeel van de Bas Group bekend maakt dat consumenten standaard 3 jaar garantie krijgen op Apple hardware. Later sluit ook MyCom zich daarbij aan en vreemd is dat niet omdat het bedrijf ook onderdeel is van de Bas Group. MobileMac gaf Dixons in 2012 daarom de nominatie dat het de enige Apple Premium Reseller in Nederland is. Terwijl de meeste Nederlandse Apple blogs en websites adviseren (omdat ze daar geld voor krijgen) om je Mac bij een Apple Premium Reseller te kopen geeft MobileMac het advies om dat niet te doen. Bij een APR maar ook bij de MediaMarkt (bevoorrading via Apple) krijg je officieel 1 jaar garantie en willen ze je graag Apple Care verkopen, bij Dixons krijg je de Apple Care cadeau in de vorm van een 3-jarige garantie. Wat ons betreft is Dixons daarmee de enige Apple Premium Reseller in Nederland vanwege de keurige garantieregeling.

Vorige week vernamen we dat iCentre nu echt in de problemen zit. Het bedrijf met 34 winkels vroeg uitstel van betaling aan en dat is vaak een voorbode van een faillissement. Vandaag blijkt dat de Bas Group 24 van de 34 vestigingen van iCentre wil overnemen. Welke vestigingen van iCentre de BAS Group wil overnemen zal later bekend worden gemaakt. Dit blijkt uit een verzoek die de BAS Group heeft ingediend bij de marktautoriteit ACM. Voordeel voor de consument is dat je na de overname bij iCentre vermoedelijk nu ook 3 jaar garantie krijgt op Apple hardware.

Volgens ingewijden is de komst van de Apple Store in Amsterdam de oorzaak van de val van iCentre, het zou ons niet verbazen als de val mede door de perfecte garantieregeling op Apple hardware komt van de potentiële overnamekandidaat. Hoe het ook zij, Wouter Schortinghuis van iCentre dacht in maart 2012 nog dat zijn bedrijf vooral zou gaan profiteren van de komst van de Amsterdamse Apple Store omdat dat in het buitenland ook zo was. Het kan verkeren.

foto-4