Apple’s Streaming iTunes Cloud Service is bijna klaar

Apple is klaar met de voorbereidingen voor de lancering van een cloud gebaseerde service zodat je muziek die je gekocht hebt via iTunes altijd kan benaderen via de (cloud) servers van Apple. Op die manier is gekochte muziek altijd toegankelijk als je een internet verbinding hebt en is opslag op je iPhone, Mac, PC etc niet meer noodzakelijk. Google was bezig met een vergelijkbare service maar heeft de plannen voorlopig in de ijskast gezet volgens Reuters.

Grootste bottleneck voor Apple is op dit moment om alle rechten te regelen van de muziek met de platenmaatschappijen en het is nog steeds niet duidelijk wanneer Apple van start gaat met de nieuwe cloud muziek service maar technisch is alles klaar. Apple schijnt inmiddels deals gesloten te hebben met twee van de grootste platenlabels, (Warner, Universal, Sony en EMI) welke dat zijn is geheim maar Apple’s Vice President Internet Services, Eddy Cue is vandaag in New York om de resterende deals te maken.

Amazon introduceerde een vergelijkbare service in april zonder de rechten te regelen met de platenmaatschappijen. Gevolg is dat de meeste platenmaatschappijen Amazon nu voor de rechter willen slepen. Volgens Amazon heeft de Cloud Drive service geen licenties nodig omdat de gebruikers van de service zelf muziek uploaden. De muziek is eigendom van de gebruikers en niet van Amazon. Toch startte Amazon vorige week ineens gesprekken met platenmaatschappijen om alsnog de rechten te regelen voor een vernieuwde meer geavanceerde vorm van opslag van muziek en het aanbieden daarvan.

Apple, Amazon en Google strijden om het cloud gebaseerde digitale media platform van de toekomst en Apple is er bijna klaar voor.