Apple: wij verstrekken nooit iMessage berichten, Facetime gesprekken en locatiegegevens aan justitie

Apple stuurde vanmorgen een persbericht waarin nogmaals staat dat de Amerikaanse overheid via het surveillance-project PRISM van de National Security Agency (NSA) geen directe toegang heeft tot de servers van Apple. Apple geeft wel aan dat verzoeken van de overheid die betrekking hebben op de nationale veiligheid in behandeling worden genomen.

Uit de gepubliceerde cijfers blijkt verder dat Apple justitie helpt bij het opsporen van vermiste personen en daders van een misdrijf. De afgelopen zes maanden kwamen er tussen de 4000 en 5000 verzoeken binnen bij Apple. Van maximaal 10.000 accounts is informatie verstrekt die voornamelijk betrekking heeft op vermiste personen. Apple benadrukt dat een juridisch team alle verzoeken in behandeling neemt voordat de gegevens naar justitie gaan. Als er in een verzoek tegenstrijdigheden of onjuistheden staan dan geeft Apple de persoonlijke informatie niet vrij.

Tot slot laat Apple weten dat iMessage berichten en Facetime gesprekken versleuteld zijn zodat alleen de afzender en de ontvanger de gegevens te zien zullen krijgen. Het is volgens Apple niet mogelijk om achteraf die informatie met justitie te delen. Zoals we al eerder schreven zijn locatiegegevens ook niet op te vragen en ook niet aan gebruikers te koppelen. Ook de gegevens van Apple Maps en Siri zijn vertrouwelijk en worden niet opgeslagen.

Alle grote techbedrijven zoals Apple, Facebook, Google en Microsoft ontkennen dat ze de NSA of opsporingsambtenaren van justitie rechtstreeks toegang hebben gegeven tot hun servers.

prism