Apple Premium Resellers niet blij met de komst van Amsterdamse Apple Store

Apple’s netwerk met geautoriseerde Premium Resellers in Europa klaagt steeds vaker over de slechte levertijd van Apple hardware. De resellers hebben vaak geen prioriteit omdat de eigen retail locaties belangrijker zijn. In Frankrijk speelt dit al enige tijd en in het centrum van Amsterdam kunnen de Nederlandse Premium Resellers binnenkort ervaren hoe de komst van de eerste Nederlandse Apple Store bevalt.

De Franse krant Les Echos publiceerde eerder deze week een bericht waaruit blijkt dat de eerste geautoriseerde Apple reseller in Frankrijk, eBizcuss die tevens ook de grootste Apple dealer is in Frankrijk behoorlijk in de problemen is gekomen door de beperkte levering van Apple hardware. In het derde fiscale kwartaal van 2011 liep de verkoop terug met zo’n 22% omdat ze niet aan de vraag konden voldoen vanwege lege winkels.

eBizcuss heeft 200 medewerkers in 15 winkels en is inmiddels hard op weg om failliet te gaan. Het aandeel van de Apple Premium Reseller daalde met 50% sinds vorig jaar. Als voorbeeld noemt de krant het filiaal in Hotel de Ville in Parijs. iPhones en iPads zijn niet verkrijgbaar omdat Apple ze niet wil leveren. Een paar staten verderop zijn er volop iPhones en iPads te koop in de officiële Apple Store.

Dezelfde klachten komen ook van Apple Premium Resellers uit Zweden en Duitsland en ook daar dreigen inmiddels faillissementen. Volgens de bron van dit bericht zal het niet lang duren totdat de Nederlandse Premium Resellers van Apple producten te maken krijgen met gelijkwaardige problemen. Volgens geruchten gaat Apple nog deze maand de eerste Nederlandse Apple Store openen in Amsterdam.

Resellers zijn sinds 2001 al niet meer belangrijk voor Apple. Het bedrijf verkoopt in het buitenland inmiddels ruim voldoende via de eigen kanalen en heeft daardoor de Apple Premium Resellers niet echt nodig. Ook in Nederland is de levertijd van Apple hardware steeds lastiger. Als je online via Apple besteld is de levertijd 24 uur maar via Apple Premium Resellers moet je nu al vaak dagen wachten en soms zelfs weken op een Mac.

Daarbij kan je beter je Mac kopen via MyCom omdat je daar onvoorwaardelijk op papier 3 jaar garantie krijgt op Apple producten. Via Apple en de Apple Premium Resellers krijg je maar 1 jaar garantie op Apple producten en moet je gaan bedelen op de resterende periode garantie waar je wettelijk recht op hebt.