Apple moet in Italië op AppleCare verpakking melden dat het een nutteloze service is

Apple heeft het hoger beroep over de verkoop van AppleCare pakketten in Italië verloren vanwege de misleidende garantievoorwaarden. Volgens de rechter moet Apple op de verpakking vermelden dat een AppleCare pakket een betaalde dienst is waar de consument al recht op heeft. Apple moet daarnaast ook een boete betalen van €900.000.

Volgens Europese regelgeving hebben consumenten minimaal recht op een garantie periode van twee jaar. Alle Apple Stores proberen consumenten bij aankoop van een Apple product ook AppleCare te verkopen, een aanvullend pakket zodat je recht hebt op 3 jaar garantie en wat extra ondersteuning. Misleidend omdat je als consument al gauw recht hebt op twee jaar of meer. Dat voelt als oplichting en dat is het eigenlijk ook.

Als we voor het gemak even het gelijkheidsbeginsel toepassen, (Italie is net als Nederland een EU lidstaat waar op aankoop van goederen dezelfe Europese wetgeving van toepassing is) dan kunnen we hier en in België nu ook snel een gelijkwaardige officiële garantie termijn van minimaal 2 jaar verwachten op Apple producten. De minimale garantie periode op Apple hardware in de EU is twee jaar alleen erkent Apple deze wettelijke periode niet en geeft 1 jaar garantie. De Consumentenbond begon in het kielzog van de uitspraak van vandaag al met een actie voor consumenten om de garantietermijn op Apple producten gelijk te leggen conform de Europese wetgeving.

De Italiaanse rechter heeft de bal voor de Consumentenbond voor het doel gelegd, alleen moet de bond nu nog even een zetje geven. We zijn ook benieuwd wat Italiaanse consumenten gaan doen die al AppleCare hebben gekocht. Door de uitspraak van de rechter kunnen ze in theorie hun geld terug vragen.

Wij verwachten dat door de uitspraak van vandaag de Apple garantie periode en de misleidende verkoop van AppleCare in de Benelux ook snel recht gezet zal worden. Tot die tijd kan je een MacBook Air of Pro beter bij MyCom kopen (3 jaar garantie) en een iPad (2 jaar garantie) bij Dixons.