Apple kwartaalcijfers zijn laag en laten vooral de stilte voor de storm zien

We zijn weer terug van vakantie en zullen jullie weer normaal voorzien van updates. Vorige week presenteerde Apple kwartaalcijfers over het derde kwartaal wat eindigde op 25 juni 2016. Er was weinig aandacht voor dus zetten we nog even de feiten op een rij. De verkoop van de iPhone daalde ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar van 47,5 miljoen stuks naar 40.4 miljoen. Volgens Tim Cook is de lancering van de iPhone SE wel een succes. De verkoop van Macs daalde van 4,8 miljoen stuks vorig jaar naar 4,25 miljoen in het afgelopen kwartaal. De verkoop van de iPad zit ook nog steeds niet in de lift en daalde van 10.9 stuks vorig jaar naar 9,95 miljoen stuks in het afgelopen kwartaal.

De omzet in he afgelopen kwartaal was 42,4 miljard met een winst van 7,8 miljard dollar. Vorig jaar was dat in hetzelfde kwartaal 49.6 miljard omzet en een winst van 10.7 miljard dollar. In de conference call na afloop van de bekendmaking van de kwartaalcijfers sprak Tim Cook met een aantal financiële analisten en aandeelhouders. De introductie van de iPhone SE trekt vooral veel mensen aan die nog nooit eerder een iPhone hebben gekocht. belangrijk omdat er op die manier meer mensen bekend raken met het iOS ecosysteem.
mm AAPL 020 2
Volgens Apple zijn er ook veel gebruikers van een iPhone met een 4-inch display overgestapt op de iPhone SE. Er was door de introductie van de iPhone SE volgens Apple geen kannibalisatie waarneembaar van de verkoop van de iPhone 6s of de iPhone 6s Plus. Cook kreeg ook nog een vraag over de volgende generatie iPhone die vermoedelijk volgende maand verschijnt. Cook gaf aan dat hij niet wil reageren op onaangekondigde producten. De verkoop van de Apple Watch kwam ook aan de orde maar ook daar doet Apple geen uitspraken over.

Al met al zijn het geen beste kwartaalcijfers ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Het volgende kwartaal zal aanzienlijk beter zijn omdat de meeste mensen het afgelopen kwartaal geen nieuwe iPhone hebben gekocht omdat iedereen inmiddels wel weet dat er in september nieuwe iPhones op de markt komen. Daarnaast verwachten we ook nieuwe MacBooks en iPads die de omzet van Apple het volgende kwartaal omhoog zullen stuwen.
aaplDH