Apple doet veel te weinig aan de slechte werkomstandigheden in Chinese fabrieken

De New York Times heeft een voormalig Apple medewerker gesproken die het volgende weet te melden:

“We’ve known about labor abuses in some factories for four years, and they’re still going on, Why? Because the system works for us. Suppliers would change everything tomorrow if Apple told them they didn’t have another choice.”

Het blijft pijnlijk dat iedereen aan de ene kant staat te juichen dat Apple het zo goed doet met meer dan 100 miljard op de bank terwijl je weet dat Apple aan de andere kant je iPhone, iPad of Mac in elkaar laat schroeven door een onderbetaalde (minderjarige) Chinees.

Apple brengt jaarlijks het supplier responsibility report uit waarin de misstanden in de fabrieken worden gemeld. Dat Apple al jaren op de hoogte is van de slechte werkomstandigheden is pijnlijk, vooral omdat ze er blijkbaar jaren niets aan heeft gedaan. Inmiddels lijkt er een zero-tolerance beleid te zijn maar onlangs wist Apple te melden dat er nog steeds kinderen in de fabrieken werken waar Apple producten laat fabriceren.

Het artikel in de New York Times laat vooral doorschemeren dat Apple te soft te werk gaat. Jaarlijks staan er in het supplier responsibility report dezelfde problemen omschreven en als Apple harder had opgetreden dan waren deze problemen allang opgelost. Daarnaast is Apple erg goed in het geheim houden van misstanden zodat je de betrouwbaarheid van het supplier responsibility report ook niet al te serieus moet nemen. Feit is dat er producten moeten worden gemaakt, dat moet goedkoop en feit is ook dat als de productie gestart is de werkomstandigheden van werknemers niet meer belangrijk zijn.

“There is a genuine, companywide commitment to the code of conduct. But taking it to the next level and creating real change conflicts with secrecy and business goals, and so there’s only so far we can go.”

De tweede aluminium stof explosie in 2011 die voorkomen had kunnen worden maar productie van iPads was belangrijker dan de veiligheid van het personeel.

Meer over de andere kant van Apple kan je hier lezen. NOS correspondent Wouter Zwart sprak vorig jaar in China met werknemers van fabrieken waar Apple produkten worden gefabriceerd en die vanwege het werk in het ziekenhuis belanden.