Apple Benelux liet Tilburgse Apple-winkel The Innovators doodbloeden

Onlangs schreven we nog dat Apple Retailers het door de komst van de eerste officiële Nederlandse Apple Store in Amsterdam wel eens moeilijk zouden kunnen krijgen. Dat is geen aanname maar inmiddels al realiteit voor een groot aantal geautoriseerde Premium Resellers in Europa. Vervolgens zagen we dat iCentre zo’n twee weken na de opening van de Amsterdamse Apple Store ineens is verkocht aan Sabon FunDing en gisteren vernamen we via de Volkskrant dat de Tilburgse Apple-winkel The Innovators haar deuren moet sluiten, door het beleid van Apple volgens de eigenaar.

5 jaar geleden begon Apple-winkel The Innovators met een minuscule voorraad. Die voorraad is door de jaren heen steeds groter geworden net als de klanten kring. De winkel was een plek waar de mac-gebruiker kon praten en kennis kon vergaren. Na de komst van een Apple Premium Reseller iCentre op een A1-locatie in Tilburg ging het in eerste instantie nog prima met de verkoop omdat de kennis, persoonlijke benadering en liefde voor het product iets was waar de klanten van The Innovators voor terug kwamen. Daarbij bleef de omzet aanvankelijk ook netjes op peil.

Bij de release van Snow Leopard viel op dat Apple, The Innovators niet op de dag van de release wilde voorzien van een aantal exemplaren. Via een u-bocht constructie konden de Tilburgse Innovators alsnog aan een aantal exemplaren komen door ‘s nachts door Nederland te rijden om Snow Leopard exemplaren te verzamelen.

De release van de iPad was een ander verhaal. Apple vond dat The Innovators de iPad niet mocht verkopen. Na een tijd mochten ze eindelijk de iPad 1 verkopen maar deze werd mondjesmaat geleverd en daardoor lange levertijden. Bij de Apple Premium Reseller waren ze voldoende verkrijgbaar en ook bij de MediaMarkt. Voor wie het nog niet weet, de Apple Producten bij de MediaMarkt “Genius Bar” worden door mensen verkocht die in dienst zijn van Apple. De eerste echte Apple Store in Nederland zit dus eigenlijk al jaren weggestopt in een kelder van de plaatselijke MediaMarkt en was dus ook keiharde concurrentie voor The Innovators omdat de iPad 1, 2, 3 en de rest van de Apple hardware daar gewoon volop verkrijgbaar was terwijl de Tilburgse Apple dealer tevergeefs bleef wachten op een levering van Apple.

Eigenaar Niels van der Hart (39) over de selectieve bevoorrading van Apple:

“Ik voel me weggepest door Apple, dat onze winkel steeds slechter beleverde. De levertijd liep het afgelopen jaar op naar een maand, de afgelopen vier maanden waren nog erger. En als klanten moeten wachten gaan ze naar een ander”

Het faillissement van The Innovators kost tien personeelsleden hun baan. Apple was niet bereikbaar voor commentaar omdat de pers afdeling van Apple al dagen lang druk is met het uitreiken van nieuwe iPads…. aan de pers.