Amerikaanse overheid wil iOS broncode en encryptiesleutel van Apple

In de zaak Apple versus de FBI bleek afgelopen weekend dat president Obama de FBI steunt. Obama stelt dat de overheid toegang moet hebben tot iPhones van terroristen als daar aanleiding voor mocht zijn. De stelling is duidelijk, Apple wil dat niet omdat toegang tot de broncode van iOS het einde is van de privacy van alle iOS gebruikers.

De patstelling is ontstaan nadat de FBI bij Apple vroeg om de iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen. Nu wist de iPhone zichzelf na 10 keer het invoeren van de verkeerde pincode. De FBI wil dat eindeloos kunnen doen om gegevens op de iPhone 5c te kunnen bemachtigen. Op zich slaat deze zaak nergens op omdat Apple jaarlijks honderden van dit soort verzoeken krijgt van overheden uit binnen en buitenland.

Inmiddels dreigt het Amerikaanse ministerie van justitie met het opvragen van de iOS broncode en de zogenaamde “signing key”om iPhones te kunnen ontgrendelen. Sinds de introductie van iOS 8 kunnen inlichtingendiensten en justitie geen gegevens meer benaderen op iPhones en iPads vanwege de encryptiesleutel vanaf iOS 8. Ook Apple kan niet meer helpen met het versleutelen van het wachtwoord, dat kan alleen de eigenaar van een iPhone:

For all devices running iOS 8.0 and later versions, Apple will not perform iOS data extractions in response to government search warrants because the files to be extracted are protected by an encryption key that is tied to the user’s passcode, which Apple does not possess.

Met het opvragen van de broncode en de encryptiesleutel kan iOS software zo worden gemanipuleerd dat er achterdeurtjes ingebouwd kunnen worden. De gebruiker van een iPhone kan niet zien of er gerommeld is met zijn of haar iPhone.

Nieuw is dit niet want de CIA en de NSA werkten voor iOS 8 al met gemanipuleerde iOS versies met achterdeurtjes. Ze hebben ook de group id proberen te kraken van een processor van een iDevice. De encryptiesleutel werkt namelijk alleen samen met de bijbehorende processor van een iPhone of iPad.

Volgende week dinsdag, op 22 maart is er opnieuw een zitting in de rechtbank van Californië over het ontgrendelen van iPhones.
apple NSA