Apple wil voor 12 februari goede apps voor de Apple Watch in huis hebben voor (mogelijk) een extra special event

Apple heeft gerenommeerde software ontwikkelaars die op dit moment werken aan apps voor de Apple Watch gevraagd om hun software voor 12 februari in te leveren. Dit geeft Apple niet alleen ruimte om software problemen op te lossen maar het is ook een manier om alvast bijzondere apps voor het slimme horloge eruit te filteren.

Volgens insiders zijn enkele apps (mogelijk) later te zien tijdens een extra special event om de Apple Watch nog eens te promoten. Tijdens zo’n event geeft Apple een select aantal software ontwikkelaars de ruimte om hun apps op de Apple Watch te demonstreren. Inmiddels duiken er ook al veel foto’s op van Apple medewerkers die de Apple Watch al in het “wild” aan het testen zijn.

Inmiddels verschijnen ook de eerste verhalen van software ontwikkelaars online waarin ze klagen over de beperkingen van de WatchKit SDK om software te ontwikkelen voor de Apple Watch. Markiyan Matsekh van Eleks Lab mobility werkt aan Apple Watch software voor de Tesla en zegt dat de hoge verwachtingen die hij had na de Apple Watch keynote inmiddels wel wat zijn afgezwakt. Een prototype Tesla app waarmee eigenaren van een Tesla Model S hun auto via het internet met een web-service API kunnen bedienen heeft nog veel beperkingen. Zo zijn een aantal functies die ze hadden bedacht nog niet beschikbaar.
tesla Apple Watch app
Matsekh laat ook weten dat ontwikkelaars geen toegang hebben tot de functies van de gyroscoop, bewegingssensor, luispreker,  microfoon en alle drukgevoeligheid functies van het display van de Apple Watch. De video van de Tesla app geeft wel een aardige indruk van wat er op dit moment wel mogelijk is. Veel functies van de Tesla zijn via het horloge te monitoren en te bedienen. Je kan de status van de accu zien, temperatuur en het aantal beschikbare kilometers met de huidige batterijcapaciteit, deuren openen en sluiten, de conditie van de auto etc, etc.

Ondanks de beperkte functies die software ontwikkelaars op dit moment kunnen gebruiken voor hun software voor de Apple Watch moeten we opmerken dat dit de eerste versie is van de WatchKit SDK. Net als met de iPhone en de iPad zal het enige tijd duren voordat Apple en software ontwikkelaars een goede balans hebben gevonden over de benodigde functies om goede software te schrijven. De Apple Watch is in april te koop, of dat dan ook meteen in Nederland zal zijn is op dit moment onduidelijk.