Amerikaanse tieners nog niet voldoende gehersenspoeld om tot aankoop van een Apple Watch over te gaan

Piper Jaffray analist Gene Munster doet regelmatig onderzoek onder Amerikaanse tieners om hun interesse naar gadgets en toekomstig koopgedrag te meten. Niet zomaar een onderzoekje want er doen maar liefst 6200 tieners mee aan zijn peiling en dat is gezien het grote aantal deelnemers een stuk betrouwbaarder dan bijvoorbeeld een TNS NIPO of een peiling van Maurice de Hond.

Slechts 11% van de tieners overweegt de aankoop van een Apple Watch. In de herfst bij de vorige peiling lag dat aantal nog op 16%. Onder de 11% die wel een Apple Watch willen kopen geeft de stijl en het design van het horloge de doorslag. Slechts 5% van de ondervraagde tieners heeft nu al een  smart watch.

Volgens Munster komt het lage aantal vooral doordat de tieners nog niet voldoende gehersenspoeld zijn met reclame en met beelden van celebrities die ook een Apple Watch hebben. Dat laatste geeft bij jongeren toch nog steeds vaak de doorslag. De tieners mogen dan wel geen interesse hebben in het slimme horloge van Apple, in de iPad en de iPhone zijn ze nog wel steeds geïnteresseerd. 66% van de tieners in het onderzoek heeft een iPhone en 64% een iPad. In de herfst lagen die percentages op 67% en 66%. Geen grote verschuivingen dus.

72% van de tieners gaat er vanuit dat hun volgende smartphone weer een iPhone zal zijn, bij de iPad is dat percentage 60%. Interesse in smartphones en tablets van andere fabrikanten blijft laag. 21% van de tieners overweegt de aanschaf van een Android smartphone en 16% een Android tablet. De interesse in Windows tablets groeide met 20% iets ten opzichte van de peiling in de herfst.

De komende tijd zullen we steeds vaker beroemdheden zoals Pharell WilliamsKaty Perry en Drake zien met een Apple Watch. Zij kunnen de belangstelling in het slimme horloge van Apple onder tieners omhoog stuwen. In de volgende peiling in oktober van Piper Jaffray zal duidelijk worden of dat inderdaad invloed heeft gehad. De Apple Watch is in de Verenigde Staten vanaf 24 april in de Apple Stores te koop. In Nederland duurt het nog tenminste tot eind juni tot de Apple Watch hier verkrijgbaar is bij de Apple Stores.
Apple Watch