>Alles over de nieuwe iPhone 3.0 firmware

>

Greg Joswiak presenteerde op een speciale bijeenkomst in Cupertino het nieuwe iPhone besturingssysteem: iPhone 3.0 In de nieuwe firmware zitten 100 nieuwe functies en de lang verwachte copy en paste functie zal deze zomer beschikbaar komen tijdens de lancering van de nieuwe firmware. De verwachting is dat de software in juni of juli via iTunes beschikbaar komt samen met de lancering van de opvolger van de iPhone 3G. Hierbij de hoogtepunten van de persconferentie van Apple:

Push notificaties.

Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag notificatie geluiden, geluid en notificaties gebruiken in de ontwikkeling van applicaties voor iPhone 3.0 software. De rede waarom Apple zo lang gewacht heeft met de lancering van de ‘push notification service’ heeft te maken met het batterijverbruik. Dat probleem is nu terug gebracht naar 23% extra batterijverbruik. Nieuwe Twitter, MSN, Nimbuz berichten zijn vanaf deze zomer dus direct hoorbaar zonder dat je eerst de applicatie moet opstarten om te kijken of er nieuwe berichten zijn.

Knippen, kopiëren en plakken.

De meest ontbrekende functie in de huidige iPhone firmware komt eindelijk beschikbaar in de nieuwe iPhone 3.0 firmware. Het is mogelijk om tekst te kopiëren maar ook foto’s. Als je een vergissing maakt met het plakken van tekst kan je door te schudden met je iPhone de bewerking ongedaan maken.

landscape keyboard

Deze optie zal beschikbaar zijn in alle iPhone applicaties inclusief SMS, MMS en Mail.

App Store.

Via betaalde applicaties in de App Store is het mogelijk om bijvoorbeeld extra levels te kopen van een spel of uitbreidingen van software zoals extra kaarten voor een GPS applicatie. Applicaties die gratis zijn krijgen deze functie niet. Ontwikkelaars kunnen nu ook applicaties ontwikkelen die toegang hebben tot de iPhone hardware.

MMS

zal beschikbaar komen voor de iPhone 3G. De eerste generatie iPhone ondersteunt het niet. Met de applicatie is het mogelijk om MMS berichten te versturen inclusief audio en foto’s. SMS-berichten kunnen worden doorgestuurd en het is nu ook mogelijk om een sms bericht te verwijderen.

Peer to Peer verbinding

versturen van bestanden of het spelen van games via WiFi en bluetooth met andere iPhone gebruikers.

Turn-by-Turn navigatie

is nu eindelijk toegestaan in applicaties. Software ontwikkelaars moeten wel zelf de rechten van de gebruikte kaarten regelen. Naast Sygic die vandaag bekend maakte dat er zeer binnenkort navigatie software te koop zal zijn in de App Store zal ook eindelijk TomTom software kunnen verkopen in de App Store.

Voice memo

de mogelijkheid om gesproken berichten te mailen of via MMS te versturen

Spotlight zoekfunctie

Mac gebruikers kennen deze zoekfunctie al en in de nieuwe iPhone firmware komt de zoek functie ook. Je kan zoeken in mail, muziek, en notities.

Stereo Bluetooth

ondersteuning voor stereo bluetooth via de A2DP technologie. Externe accesoires van andere fabrikanten functioneren ook. Deze functie zal alleen voor de iPhone 3G beschikbaar zijn. De eerste generatie iPhone ondersteund het niet.

SDK de Software Development kit is vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars.

Tethering

je iPhone gebruiken als modem voor je notebook is ook mogelijk in de nieuwe firmware maar Apple praat nog met de telecom operators om dit daadwerkelijk in te voeren.

Streaming video

nieuw is ook dat de video speler van de iPhone automatisch omschakelt naar een lagere resolutie als je video kijkt via een 3G verbinding. Als je via WiFi kijkt krijg je de maximale resolutie te zien. Het opnemen van video zit helaas (nog) niet in de nieuwe firmware.

iPhone OS 3.0 zal deze zomer worden gelanceerd en is gratis voor alle iPhones 2G en 3G. Enkele functies zoals MMS en stereo bluetooth zijn niet beschikbaar voor de eerste generatie iPhone. Gebruikers van de iPod touch moeten 10 dollar betalen voor de update.

Er zijn op dit moment 17 miljoen iPhones verkocht samen met de iPod touch (13 miljoen verkocht) is het iPhone besturingssysteem goed voor meer dan 30 miljoen gebruikers. In 2008 verkocht Apple 13.7 miljoen iPhones.

Meer informatie over de nieuwe iPhone 3.0 firmware via: Apple een uitgebreid verslag over iPhone OS 3.0 via Engadet en de keynote is nu te zien via de website van Apple.