GoPro roept alle Karma drones terug omdat de drone soms spontaan uitvalt

GoPro’s CEO Nick Woodman introduceerde op 19 september de GoPro HERO5 en de langverwachte Karma drone inclusief handige uitneembare gimball. Na het zien van het GoPro media event was iedereen laaiend enthousiast maar anderhalve week later introduceerde DJI de Mavic Pro drone die technisch gezien veel intelligenter is dan de Karma door de ingebouwde sensoren en hij is ook nog eens veel compacter.
karma
De GoPro Karma zou eind oktober in Nederland verkrijgbaar zijn maar op 23 oktober veranderde de tekst op de GoPro website na een maand wachten ineens in coming soon. Die tekst zie je nu nog steeds en officieel weet niemand hoe het zit. We begrepen via insiders dat de vraag naar de drone in de Verenigde Staten enorm is en dat hij daarom pas volgend jaar in Nederland verkrijgbaar is maar dat is officieel geheim.
koffer
In de Verenigde Staten was de Karma al mondjesmaat verkrijgbaar en wij vermoeden dat GoPro er inmiddels 2500 heeft verkocht. Hoe we dat weten? GoPro is zojuist via een persbericht een terugroep actie gestart voor alle GoPro Karma’s die tot nu toe verkocht zijn en dat zijn er volgens de tekst zo’n 2500. Alle eigenaren van een GoPro Karma die hun drone vanaf 23 oktober hebben gekocht krijgen hun geld terug. Volgens GoPro is dit niet het einde van de Karma maar ze willen wel eerst het probleem dat de Karma tijdens gebruik soms spontaan uitvalt oplossen.
1
Dit nieuws komt op een zeer ongelukkig moment omdat GoPro begin deze maand ook al bekend maakte dat het bedrijf voor het vierde opeenvolgende kwartaal verlies heeft geboekt. Voor de goede orde melden we er dan wel even bij dat de start van de verkoop van de HERO5 en de GoPro Karma daar nog niet onder valt. Toch zal de verkoop van de nieuwe GoPro HERO5 niet voldoende zijn om het kelderende GoPro aandeel op de beurs weer vlot te trekken.
grip
MobileMac is de GoPro HERO5 al enige tijd aan het testen voor een uitgebreide review maar we kunnen nu alvast verklappen dat er geen noodzaak is om te upgraden als je al een HERO4 Silver of Black Edition hebt. Net als met de Karma drone is de action camera van GoPro niet vernieuwend genoeg. De review is bijna klaar maar verschijnt pas als de bovenstaande Karma Grip ook te koop is. Die zou ook vanaf 23 oktober te koop zijn maar je berijpt het al… ook die is nog niet in Nederland verkrijgbaar.

versus
Ondertussen zijn er al veel reviews op YouTube verschenen waar je heel goed het verschil kan zien tussen de Karma en de DJI Mavic. De GoPro Karma komt met een hutkoffer, een handige uitneembare Karma grip, een controller die je zonder smartphone kan gebruiken en de beeldkwaliteit met de HERO5 lijkt beter te zijn dan die van de DJI Mavic Pro. De Mavic Pro heeft wel intelligente sensoren aan boord waardoor hij minder snel crashed dan de Karma. Daarnaast is de techniek in de DJI drone ook veel beter en hij is echt portable.
vs
Zowel de GoPro Karma als de DJI Mavic Pro zijn voorlopig nog niet te koop in Nederland. We verwachten ze begin volgend jaar pas in Nederland. Tot die tijd raden we je aan om de reviews op YouTube eens goed te bestuderen en je te verdiepen in de wet- en regelgeving over drones in Nederland. Na de recall zal de GoPro Karma vast ook beter zijn en zullen we steeds minder van de onderstaande video’s op YouTube zien.

Tot slot ontdekten we dat de DJI Mavic Pro ook niet alles is omdat je steeds moet scherpstellen via de zogenaamde tap-to-focus mode. Als je dat niet doet zien beelden er vaak onscherp uit. Het komt er op neer dat je tijdens je vlucht dus steeds moet scherpstellen. Dat is wat ons betreft ook wel een terugroepactie waard maar bij DJI lossen ze dat waarschijnlijk op met een firmware update. Wij wachten nog even op de volgende generatie drones. Ze zijn bijna goed ;-)
drone